woensdag 15 januari 2014

Wat zijn chakra's in onze Aura?

Chakra's zijn een soort 'draaikolken' ook wel 'lotussen' genoemd, die samen met de 'meridianen', deel uit maken van het energetisch stelsel in de Aura.

Chakra's voorzien elke laag in de Aura van 'levenskracht'!

Wat zijn Chakra’s
Chakra's of in het Sanskriet 'cakram' genoemd, betekent cirkel of wiel. Volgens de Indiase geneeskunde is dit een term voor plaatsen in het lichaam, die zij van belang achten voor hun 'levenskracht'. Esoterisch gezien vormen zij de verbindende ‘schakels’ tussen de ons omringende lagen van de Aura en de energiebanen in ons lichaam zelf. De chakra’s vormen een soort ‘trechters of draaikolken’, ook wel ‘lotussen’ genoemd. Zij zijn ronddraaiende ‘energiewielen’, die via het stelsel van ‘meridianen’ in de Aura, levensenergie doorgeven aan zowel de hersenen als aan de organen. Elk chakra wisselt energie uit met het ‘universele’ energieveld en lijkt als een wervelend ‘energiekolkje’ energie uit het ‘universele’ energieveld op te zuigen. De Grotere chakra’s hebben hun plaats in het fysieke lichaam, in die gebieden waarin de belangrijkste zenuwknooppunten voorkomen. Chakra’s hebben samengevat drie belangrijke functies. Zij voorzien ten eerste elke laag van de Aura en dus ook het fysieke lichaam van ‘levenskracht’. Ten tweede bewerkstelligen zij de ontwikkeling van verschillende aspecten van ‘zelfbewustzijn’ en ten derde zorgen zij voor de doorstroming van energie tussen de verschillende niveaus van de Aura. De toppen of uiteinden van de chakra’s die met de grote ‘energiestroom’ verbonden zijn, worden de wortels of harten van de chakra’s genoemd. In deze harten bevinden zich ‘sluizen’ via welke de uitwisseling van energie, die door de chakra gaat gereguleerd wordt tussen de diverse lagen van de Aura. Dat betekent dat elk van de zeven hoofdchakra’s, ook zeven niveaus heeft en dat elk daarvan overeenkomt met een niveau van het auraveld. In totaal zijn er 13 chakra’s, waarvan zeven hoofdchakra’s, drie tussenliggende chakra’s en drie chakra’s boven het hoofd in het Auraveld. Al deze chakra's bevinden zich centraal in het lichaam, ter hoogte van de wervelkolom. Daarnaast bestaat het lichaam nog uit een netwerk van kleinere chakra's, veelal acupunctuurpunten genoemd.
Deze acupunctuurpunten bevinden zich op het uitgebreide netwerk van 'meridianen' in de Aura.

De verschillende lagen van de Aura
De chakra’s zorgen zoals gezegd, voor de doorstroming van energie tussen de verschillende lagen van de Aura. Elke laag van de Aura heeft zijn eigen zeven hoofdchakra’s, waarbij elk chakra zich op de zelfde ‘onderliggende’ plek bevindt in het fysieke lichaam. Bij elke laag van de Aura bevinden de chakra’s zich dus ‘cumulerend’ op de zelfde plek. Dit is mogelijk omdat elke volgende laag van de Aura een steeds hoger ‘octaaf’ van trillingen heeft. Elk hoofdchakra bestaat in essentie dus uit zeven chakra’s met elk een hoger trillingsgetal dan het vorige chakra, waarbij elk chakra zich in elke laag wat wijder uitstrekt dan in de vorige laag. De chakra’s in de ‘etherische’ laag van de Aura zijn direct verbonden met de volgende ‘emotionele’ laag in de Aura. De chakra’s in de ‘emotionele’ laag zijn vervolgens weer verbonden met die in de daaropvolgende fijnere ‘mentale’ laag en zo gaat het verder door alle zeven lagen van de Aura. Elk chakra correspondeert met een bepaald ‘levensgevoel’. Zo kan het ene chakra sterker ontwikkeld zijn dan het andere en bepaalt het zo mede de manier van leven op een bepaald moment van het bestaan. De energie die de chakra’s opnemen is ‘Universele' levensenergie’, soms ook wel ‘Prana’ genoemd. De 'Universele' levensenergie is de alom aanwezige energie in de Kosmos. Om de beschrijving van de chakra’s beperkt te houden zijn in het onderstaande de belangrijkste aspecten van de zeven hoofdchakra’s nader uiteengezet.

1e Chakra
Het eerste chakra is het ‘wortelchakra’, in het Sanskriet ‘muladhara’ genoemd. Het chakra bevindt zich ter hoogte van het stuitbeen. Via dit wortelchakra zijn we verbonden met de ‘aarde energie’, wat resulteert in het met de ‘beide benen’ op de grond staan. Het lichaamsgebied dat dit chakra voedt is met name de wervelkolom en de nieren. De kleur van dit chakra is rood.
2e Chakra
Het tweede chakra is het ‘sacraalchakra’, in het Sanskriet ‘svadhistana’ genoemd. Het chakra bevindt zich even onder de navel, ter hoogte van het heiligbeen. Dit chakra betreft gevoelens van ‘seksualiteit, lust, bezieling en verbondenheid. Het lichaamsgebied dat gevoed wordt betreft de geslachtsorganen. De kleur van dit chakra is oranje.
3e Chakra
Het derde chakra is het ‘miltchakra’, ook wel ‘zonnevlecht of plexus solaris’ genoemd. De Sanskriet benaming is ‘manipura’. Dit chakra bevindt zich even boven de navel en heeft te maken met ‘kracht, wil, macht, en grote emoties’. Het lichaamsgebied dat dit chakra voedt betreft ‘de maag, lever, galblaas en het zenuwstelsel’. De kleur van dit chakra is geel.
4e Chakra
Het vierde chakra is het ‘hartchakra’, in het Sanskriet ‘anahata’ genoemd. Het chakra bevindt zich ter hoogte van het borstbeen, bij de hartstreek en wordt ook wel het ‘astraalniveau’ genoemd. Men zou dit chakra het centrum van het chakrasysteem kunnen noemen. Hier komen de lagere energieën (materieel) en de hogere energieën (geestelijk) samen in het midden. Het levensgebied dat dit chakra voedt zijn ‘hart, bloed, vaguszenuw en de bloedsomloop’. De kleur van dit chakra is groen.
5e Chakra
Het vijfde chakra is het ‘keelchakra’, in het Sanskriet ‘visshuda’ genoemd. Het is het gebied van ‘zelfexpressie, communicatie, zelfrealisatie en van vormgeving’. Het lichaamsgebied dat dit chakra voedt zijn ‘de bronchiën, keel, stem, longen en de slokdarm’. Het zintuig dat bij dit chakra hoort is het gehoor. De kleur van dit chakra is helder blauw.
6e Chakra
Het zesde chakra is het ‘voorhoofdchakra’, ook wel het ‘derde oog’ genoemd. In het Sanskriet ‘ajna’ centrum genoemd. Het is het gebied van ‘bewuste waarneming, van visualisatie, dromen en telepathie’. Het lichaamsgebied dat gevoed wordt is het ‘onderste hersengedeelte, linkeroog, oren, neus en het zenuwstelsel’. De kleur van dit chakra is indigo.
7e Chakra
Het zevende chakra is het ‘kruinchakra’, in het Sanskriet ‘sahasrara’ genoemd. Dit is het gebied van het ‘kosmisch bewustzijn’, van ‘transcendentie, intuïtie en inspiratie ’. Via dit chakra kunnen we het gevoel gewaarworden met alles verbonden te zijn. Het lichaamsgebied dat gevoed wordt is ‘het bovenste hersengedeelte en het rechteroog’. De kleur van dit chakra is violet-wit.

Alle bovengenoemde chakra’s gaan aan de voorzijde van het lichaam samen met zijn tegenhanger aan de achterzijde van het lichaam en tezamen worden zij beschouwd als de voor- en achterzijde van één chakra. Aan de voorzijde van het lichaam staan de chakra’s in verbinding met ‘gevoelens’ en aan de achterzijde met het ‘wilsaspect’. Alle chakra’s zijn openingen om energie in en uit de Aura te laten stromen. De energie opzich, is altijd met een vorm van bewustzijn verbonden, waarbij we de energie die uitgewisseld wordt ervaren als ‘zien, horen, voelen, gewaarworden of intuïtie. Het is belangrijk dat de chakra’s volledig ‘open’ staan, want hoe meer we energie laten stromen, des te gezonder zijn we. Ziekte wordt veroorzaakt doordat het energiesysteem niet in evenwicht is of als de energiestroom stagneert. Bovendien veroorzaakt storingen in de energiehuishouding ook tot een gebrekkig waarnemingsvermogen, tempert het onze gevoelens en belemmert het in ons functioneren.

Voor onze gezondheid is het belangrijk dat vooral de hoofdchakra's volledig open staan!

Zonder chakra's in de Aura kan het 'meridianenstelsel' niet functioneren en kan er geen 'levensenergie' aan de hersenen en de organen doorgegeven worden. Daarom is het belangrijk dat vooral de hoofdchakra's zoveel mogelijk open staan. Ons lichaam is dus niet alleen een fysiek 'instrument', dat ons in leven houdt, maar is in wezen sterk afhankelijk van het energetisch stelsel in de Aura.



Inspiratie: Licht op de Aura, Barbera A. Brennan. De zeven chakra's, Jos Kivits. Par Lanto. Het internet.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten